Saturday, November 24, 2012

АБР - революционна техника за хора с увреждания



 AБР е съкращения от английското име Advanced Biomechanical Rehabilitation, което в превод означава напредналa биомеханична рехабилитация  защото върви крачка пред всички останали техники, които се прилагат за хора с увреждания. 
АБР е прекрасно единство на математическа логика, физика и анатомия. 
Защо революционна техника?
  Повечето техники, които се прилагат за лицата с увреждания, както и повечето школи, които се занимават с тази тема, представляват тезата мозъка е главният виновник за изоставанетo в психомоторното развитие.И защото мозъкът не може да се промени автоматично тези състояния се непреодолими.Цялостният процес на рехабилитация се основава на обучение, обучение чрез повторение, строителството на пътища в мозъка чрез определени схеми и др. Трябва да се работи, за да се запазат спечелените резултати.Aко спрете с упражненията, детето се връща в развитието.
 АБР представя, и с резултатите доказва съвсем противна теза: изоставанетo в развитието на лицата с увреждания идват от структурните нарушения, които се дължат на вътрешната слабост на тялото.

вътрешната слабост на корема                             вътрешната слабост в гръдите


Впроса е как е вазможно нормално храносмилане
(дишење) со тези корем(гради) ?




Ето какво означава това. В момента, когато възниква мозъчната травма поради някаква причина, в следващите 48 часа страда и цялото тяло. Както горните слоеве мускули имат определена тонус, така и всички вътрешни органи (бял дроб, диафрагмата, червата и др.) имат определена тонус. Когато тялото страда, този тонус значително намалява, и органите започват да губят своят обем. В добро състояние, органите се твърди, и пълнят скелета, дават опора на костите.


Като се намалява обема на органите, костите губят своята опора и започват да се изкривяват и изместват. Целият скелет преживява един вид катастрофа. Чрез периостеума костите са свързани с мускулите. Изместването на костите води до съкращаване или удължаване на мускулите и по този начин мускулите стават твърди или отпуснати.

 Увреденият мозък може да види специалист само на снимка. Но това, което може да се види с невъоръжено око при всички хора с нарушения в психомоторното развитие са: промени в гръдния кош (малък гръден кош, корем- който в седнало положение се надува или проваля, не се вижда,  под тежеста от гръдния кош (гръдния кош пропада в корема) ,врата е къс и по-слаб от нормалното, слаби стави, тесен таз,


 ключицитe които обикновено са в почти хоризонтално положение ,


                                                                                                                       Детето има ДЦП.  
                                                                                                                    Каде са  ключицитe?

обикновено при хората с увреждание се диагонално разположени, гръб без нормални форми, много често плосък като дъска и тесен,  и др. Въпросът е,какво става с  мускулите които требва да извршват функции.




Нормален трапецовиден мускул                         Дете с ДЦП - Трапецовидниа мускул  няма                                                                                                                          нормални  размери












Например, трапецовидния мускул е един много голям мускул в тялото, започва от под окципиталната кост на главата, през врата се разпространява в горната част на гърба чрез раменете и една от функциите е да придвижва ръцете. Когато костите на главата са изместени, шията къса, гърба тесен и с различна форма, тогава е нормално и трапецовидният мускул да има нарушена форма и размер. Ами тогава как би функционирал нормално?! Ако трапецовидниа  мускул, не отговарят на условията за нормално функциониране тогава как бихме могли да кажем, че мозъкът не изпраща сигнали към мускула и затова няма функция? В развалита  кола дори да се постави най-силен двигател допълнително, тя винаги ще кара с ограничена скорост или въобще няма да може да се кара.

Развалита кола .С колкава скорост може да кара?                 Дете с  ДЦП ходи сос ограничениа










Същата история е и с нашето тяло. Докато не се промени структурата на тялото, докато не се сложат елементите на място, не можем да кажем,че няма функции заради мозака. АБР работи за нормализиране на структурата на тялото чрез укрепване на вътрешните слабости на тялото (чрез укрепване на фасциите-съединителната тъкан в тялото).

Чрез нормализиране на структурата на тялото функционалните подобрения се случват спонтанно. Както се променя структурата на тялото, виждаме колко прекрасен и съвършен орган е човешкият мозък. Той се адаптира към ситуацията .Така при най-тежките форми на церебрална парализа се получават подобрения, а при леките форми на ДЦП целта е функции без ограничения. При развитието АБР винаги следва природните закони на развитието на здраво новородено, първо контрол на глава после сядане, пълзене, стоене, ходене .... независимо от каква възраст е лицето, с което се работи. С АБР се получават и подобрения в реч и фината моторика. АБР е техника, в която родителите са   главните терапевти. Работи се ежедневно по 2 до 3 часа.
Детето е пасивно или седи, а майка работи.Движенията са леки, а чувството приятно. Почти никога не се работи на ръцете и краката. Упражненията за гърди, корем, врата, гърба, главата ... като подсилват тези части, се отпускат ръцете и краката, спазъмът намалява, функциите се подобряват. В АБР се използва закона на физиката, който гласи-ако две тела с еднаква плътност се поставят едно върху друго, то механична енергия може да се предава чрез едното до другото тяло. Фасциите се състоят от колаген и еластан, и двата могат да се засилят с механична енергия.

Инструмент за работа са материали, чиято плътност е близка до плътността на човешкото тяло. По този начин, използвайки тези конструкции, в съответствие съа споменатият закон, механична енергия може да се предаде и до най-дълбоките слоеве на фасциите, и така да се засилят и най-дълбоките части на тялото. В допълнение към АБР върви и едно изследване чиито резултати показват, че при спастичен мускул съединителната тъкан е до 43 пъти по-слабо, отколкото при нормален мускул.Значи трябва да се засили, за да се доведе мускула към нормалното. От друга страна фасциите не са под пълен контрол на централната нервна система, затова получените резултати не се губят. Когато се засилят фасциите вече не отслабват. Не е необходимо да се упражнява, за да се поддържат получените резултати. Защото фасциите може да се укрепват дори са живи, за АБР няма възрастова граница.
Преди АБР                                                                                След АБР 


 















Защото фасциите може да се засили при всички, живота може да се подобри дори и на лицата, които са в изключително тежко състояние.Когато се работи подобрения се получават. Интересно е, че резултатите са предварително предвидими. АБР е революционна техника, но не е магия. Първите подобрения идват след минимум 300 часа работа. Нужно е постоянство и желание да се работи с детето.АБР е дългосрочен процес и когато се работи подобрения се получават.


 

No comments:

Post a Comment