Thursday, July 29, 2010

Нашият опит с АБР

Скъпа Весна,


Това е нашият опит с АБР .



Сo с ABR вежбитe пoчнавме през юни 2009 г., когато Никола имаше 3 години и 2 месеца.


Иначе с физикална терапия започнахме когато Никола имаше 27 дни и ние интензивно вежбавме докато не започнахме с ABR. Трябва да спомена, че ходех на учения в специална болница за церебрална парализа в Белград, дома ни доѓаа и частни терапевти за учения и плюс и аз тренирам с него, но не получихме никакви резултати. Работихме упражнения по Vojta и Bobath метод. Диагнозата на Никола е CP-kvadripareza, форма микс.

В клиничката снимка доминира със силен асиметричен тоник-рефлекс и хиперекстензија на врата.


Когато го слагате да лежи по корем незабавно въртяха главата на дясната страна, рестартира задникот и в тази позиция оставаше пленен, немоќен за всяка дейност, дори аз с моите ръце, не можех да му завртам главата на лявата страна поради това, което е той асиметричен рефлекс бе толкова силен, което автоматично въртяха главата надясно. Ако искаме в тази позиция, да я вдигна главата трябваше да му сложа задникот тези два основни вида с 5 кг пясък, за да не може да повдига карлицата, но поради той силен рефлекс му успяваше дори и с вреќата да вдигне задникот.


След един месец с ABR упражненията забелязали, че когато Никола лежи по корем спонтанно се върти главата на лявата страна и че може да лежи по корем, без да повишава карлицата нагоре. Сега може да са дори и самостоятелно да се издигне на подлактици и че от тази позиция да се заврти на гръб. Все още не може самостоятелно да се заврти на корем, но понякога успява.


Ръцете му са повече подвижни, освободени са движенията от раменете, така че сега може да се залови нешто.И Макар че това не е идеално залавяне обаче успява. Рано, преди АБР Никола се отнасяше като изобщо да няма ръце. Контрол на главата и тялото са много добри, защото е варовит е засилят. Във всички положение в които задават, задават много по-лесно от преди, а и може да се проведе с малка помощ да се проведе в определените положение.

На първата оценка през юни миналата година, когато Леонид се опита да го постави да седне на ръба на леглото Никола беше една штица, укочен в ръцете и краката и се зафрлаше с главата и варовит назад. Сега вече е друга история, Когато задават на ръба на леглото си витка краката в коленете, да повдига главата и седи с моя помощ, така че аз държава за ръце или при мишките. Hiperekstenzija започна да се оттегля, така че повече не се зафрла назад. Сега е повече желание за игра, защото по някакъв начин може да участва в играта, щастлив е, когато нещо ще направи сам, постоянно испушта звуци, много повече от преди. По-рано, той не можеше дори в инвалидска количка да седи, постоянно беше полулежечка позиция. Сега седи в инвалидска количка няма проблем.


Има и други подобрения при Никола но наистина не мога баш за да се цялата в момента. Аз съм много задоволена с ABR и в момента е единствената терапия, която прилагат за Никола. Ще продължим да работим АБР защото е терапия, която определено дава повече резултати.




Јелена.

No comments:

Post a Comment